Informacijski pooblaščenec Republika Slovenija
   
dekorativna slika

Sodišče pritrdilo Informacijskemu pooblaščencu, da je Generalni sekretariat Vlade RS v času predsednika Janeza Janše, neutemeljeno zavračal prost dostop do mnenj Službe Vlade RS za zakonodajo

+ -
02.09.2022

Upravno sodišče RS je s sodbo št. IU 1506/2021-12 z dne 24. 8. 2022 pritrdilo Informacijskemu pooblaščencu (IP), da bi moral tedanji Generalni sekretariat Vlada RS prosilcu kot informacijo javnega značaja posredovati dve mnenji Službe Vlade RS za zakonodajo - o predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leto 2021 in 2022 in predlogu Zakona o debirokratizaciji.

Generalni sekretariat Vlade RS sploh ni utemeljil, kakšna škoda oziroma motnje bi lahko nastale z razkritjem teh mnenj. Sodišče je sledilo IP, da prost dostop do  mnenj ne bi v ničemer posegel v možnost kritičnega in inovativnega razmišljanja vlade, saj gre za strokovna stališča. Oba dokumenta je namreč pripravila vladna služba, katere osnovna skrb in odgovornost je, da so predpisi ustavni in zakoniti, notranje skladni, ljudem razumljivi in učinkoviti. Gre torej za strokovni pravni mnenji in ne za interno, politično komunikacijo. Mnenji  predstavljata uradno strokovno stališče te službe in ne stališča ali političnega razmišljanja vlade.

Seznanjenje javnosti z informacijami v vseh fazah sprejemanja predpisov krepi zaupanje državljanov v državne institucije in predpise. Nasprotno pa lahko »skrivanje« informacij vzbuja dvom o zakonitosti predpisa in v legitimnost celotnega postopka odločanja.

IP pozdravlja odločitev sodišča, saj je v demokratični družbi nujno in legitimno, da ima javnost vedno zagotovljen podroben vpogled v pripravo zakonskih rešitev.

 

Mojca Prelesnik, univ. dipl. prav.
Informacijska pooblaščenka