Informacijski pooblaščenec Republika Slovenija
   
dekorativna slika

Nova infografika: Brezpilotni letalniki in zasebnost

+ -
01.12.2022

Brezpilotni letalniki, pogovorno tudi »droni«, prinašajo številne pozitivne učinke na različnih področjih – npr. zaščiti in reševanju, kmetijstvu, omogočajo nove geodetske aplikacije, učinkovit nadzor infrastrukturnih objektov ter nove zanimive uporabe za novinarsko poročanje, umetnost, trženje in turizem – praktično v vsakem sektorju lahko najdemo številne zelo koristne možnosti uporabe.

Obenem pa brezpilotniki z nameščenimi kamerami in drugimi sistemi za zajem in obdelavo podatkov omogočajo invazivne posege v naše pravice, prinašajo nove možnosti nadzora in tveganja za splošno in osebno varnost.

Vse to je terjalo regulacijo na ravni EU, ki je nadomestila razpršenost pravil po državah članicah. Z namenom boljše ozaveščenosti upravljavcev brezpilotnih letalnikov smo pripravili novo infografiko, s katero želimo na razumljiv način pojasniti, kako pri uporabi brezpilotnikov upoštevati temeljna načela  varstva osebnih podatkov in zasebnosti ter podajamo uporabne povezave na koristne informacije.

Infografika je na voljo na povezavi: PDF | PNG