Informacijski pooblaščenec Republika Slovenija
SLO | ENG

Varstvo osebnih podatkov na internetu (samo za mlade!)

+ -

Informacijski pooblaščenec je pripravil dve brošuri, s katerima želi opozoriti na pomen osebnih podatkov in preudarnega odločanja pred objavo teh podatkov, prav tako pa želi dvigniti splošno zavedanje o pomenu varstva osebnih podatkov. Brošuri si lahko naložite na svoj računalnik s klikom na naslovnici

 

 

Prva, "Samo ti odločaš", je namenjena predvsem otrokom in mladim, druga, "Vodič po varstvu osebnih podatkov za starše in učitelje", pa seveda njim :)

Odgovore na vprašanja iz brošure, kateri od naštetih podatkov so osebni podatki, najdete tukaj.

Uvodni nagovor Brošura, ki jo pravkar bereš, poudarja pomen varstva osebnih podatkov. "Pa kaj" boš morda rekel, "kaj pa se bo zgodilo, če razkrijem svoje osebne podatke? In kaj osebni podatki sploh so?"

Odgovarjam ti kar z vprašanjem: Kako bi se počutil, če bi nekega dne v Google vtipkal svoje ime in priimek, iskalnik pa bi našel tvojo golo fotografijo in zraven nje tvojo telefonsko številko?

Osebni podatki so pomembna reč. Z njimi se ne gre igrati, ker ti lahko to precej zagreni življenje. Kar predstavljaj si, kaj bi se zgodilo, če bi nekdo ukradel geslo tvoje elektronske pošte in tvoji razredničarki v tvojem imenu poslal grdo vsebino.

Kdo ti bo verjel, da nisi bil ti? Nihče. K sreči so taki primeru redki, kot informacijska pooblaščenka z njimi le ponazarjam, kakšni bi bili možni zapleti in kako bi bili lahko osebni podatki zlorabljeni. Previdnost nikoli ne bo odveč. Zato svojih osebnih podatkov ne puščaj kjerkoli, ampak le tam, kjer veš, da bodo varni in da bodo služili tistemu namenu, za katerega si te osebne podatke dal. Tudi punci ali fantu, ki ti je všeč, ne povej svojih osebnih podatkov, dokler ne boš prepričan/-a, da jih ne bo zlorabil/-a. Kdaj pa jih nekomu lahko zaupaš, predvsem prek interneta, ti bo razkrila ta brošura.

Aja, brošura je napisana tako, kot da naslavlja samo fante, kar pa seveda ne drži. Dekleta, ne zamerite, tako je lažje, kot v vsakem stavku pisati dva glagola, enega za moško obliko in enega za žensko.