Informacijski pooblaščenec Republika Slovenija
   
dekorativna slika

Nacionalni koordinator za cepljenje zavaja javnost – odziv Informacijskega pooblaščenca na izjavo Jelka Kacina v oddaji Politično s Tanjo Gobec dne 11.4.2021

+ -
12.04.2021

Kot nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper COVID-19 je g. Kacin v oddaji Politično s Tanjo Gobec dne 11. 4. 2021 izjavil, da »so se ljudje že decembra prijavljali za cepljenje na e-upravo in teh podatkov na žalost še vedno ni dovoljeno posredovati zdravstvenim domovom. Pooblaščenka za informacije javnega značaja je začasno ustavila in onemogočila posredovanje teh podatkov uporabnikom. To je nemogoča odločitev. Ampak dokler je temu tako, je težko narediti čudeže.«

Izjava g. Kacina je povsem neprimerna in gre ali za popolno sprenevedanje ali pa popolno nepoznavanje problema, oboje je zaskrbljujoče. Problem počasnega cepljenja v  državi je pomanjkanje zadostne količine cepiva – iz javno dostopnih virov izhaja, da je bilo z drugim odmerkom doslej cepljenih le 6% državljanov,  kar pa seveda z začasno odločbo IP nima prav nobene povezave. Breme odgovornosti za nastalo situacijo je v celoti na predstavnikih oblasti, ki si celotnega procesa prijavljanja na cepljenje in samega izvajanja več kot očitno niso dovolj učinkovito in organizirano zamislili in ob tem tudi ne upoštevali temeljnih človekovih pravic, kot je pravica do poštene in transparentne obdelave osebnih podatkov. Državljani imamo pravico vedeti, država pa nam mora izkazati vsaj minimalno spoštovanje s tem, da izvemo kako točno in kje se prijaviti na cepljenje. Tako pomembne informacije bi nam morali predstavniki oblasti podati enovito in celovito, ne pa da smo državljani vsak dan soočeni z novimi povsem nasprotujočimi si in nejasnimi izjavami predstavnikov različnih organov na tiskovnih konferencah in izjavah za medije.   

Ob oddaji vloge za sporočanje interesa za cepljenje preko portala eUprava tako državljani niso izvedeli in še danes ne vedo, kdo bo njihove podatke sploh obdeloval (bo to NIJZ, Ministrstvo za javno upravo ali Ministrstvo za zdravje), še manj za katere namene – je to postavitev v vrstni red, preliminaren izkaz interesa za potrebe ugotovitve obsega nabave cepiva ali kaj drugega. Celo na podlagi kar sedmih pozivov v inšpekcijskem postopku, se ne da objektivno ugotoviti, kaj so posamezniki z oddajo vloge v resnici dosegli. Taka obdelava osebnih podatkov je v nasprotju s temeljnim postulatom obdelave osebnih podatkov, po katerem mora biti vsaka obdelava podatkov predvidljiva, poštena in transparentna. Velja pa izpostaviti, da so javni uslužbenci, ki so pri državnih organih pristojni za varstvo osebnih podatkov, ob vzpostavljanju načina prijavljanja opozarjali na pomanjkljivosti z vidika varstva osebnih podatkov, vendar pa so bili njihovi strokovni argumenti s strani odločevalcev v celoti prezrti.

Zelo povedno je tudi to, da do osebnih podatkov, ki so bili zbrani preko portala eUprava, od začetka zbiranja teh podatkov v decembru 2020 pa do 16. 3. 2021, ko je bila izdana začasna odločba IP, še nihče ni dostopal, pristojni državni organi (Zdravstveni inšpektorat in NIJZ) pa posameznike še danes pozivajo k oddaji prijave za cepljenje (le) pri svojem osebnem zdravniku. Vse to pod resen vprašaj vzpostavlja nujnost tega množičnega zbiranja podatkov, ki so danes v veliki meri tudi že neažurni, saj je veliko posameznikov s tega seznama že cepljenih. 

Glede na zmedo, v kateri se trije državni organi ne morejo dogovoriti niti o osnovah, je IP upravljavcem podatkov zaradi zaščite prijavljenih posameznikov z odločbo naložil, da vse dokler posameznikom pošteno in transparentno ne posredujejo vseh ustreznih informacij, zbranih osebnih podatkov ne smejo uporabljati. Vse do danes pa NIJZ, Ministrstvo za javno upravo ali Ministrstvo za zdravje teh informacij posameznikom še vedno niso posredovali, prijavljeni državljani pa se na svojo prijavo v ničemer ne morejo zanašati, kar je nedopustno. 


Mojca Prelesnik, univ. dipl. prav., 
informacijska pooblaščenka