Informacijski pooblaščenec Republika Slovenija
   
dekorativna slika

EDPB je sprejel nujno zavezujočo odločitev o obdelavi osebnih podatkov za vedenjsko oglaševanje s strani družbe Meta

+ -
02.11.2023

EDPB je 27. oktobra sprejel nujno zavezujočo odločitev, s katero je irskemu organu za varstvo podatkov kot vodilnemu nadzornemu organu naložil, naj v dveh tednih sprejme končne ukrepe v zvezi z družbo Meta Ireland Limited (Meta IE) in prepove obdelavo osebnih podatkov za vedenjsko oglaševanje na podlagi pogodbe in zakonitega interesa v celotnem Evropskem gospodarskem prostoru (EGP).

Nujna zavezujoča odločitev je bila sprejeta na podlagi zahteve norveškega organa za varstvo podatkov (NO DPA), da se sprejmejo končni ukrepi v tej zadevi, ki bi veljali v celotnem Evropskem gospodarskem prostoru (EGP).

Prepoved obdelave bo začela veljati en teden po tem, ko bo irski nadzorni organ obvestil upravljavca o končnih ukrepih. Irski DPC je Meto o nujni zavezujoči odločitvi EDPB obvestil 31. 10. 2023.

EDPB je seznanjen z Metinim predlogom, da se kot pravna podlaga za obdelavo podatkov uporabi privolitev, kot je bilo sporočeno 30. oktobra. Irski DPC trenutno ocenjuje ta predlog skupaj z zadevnimi nadzornimi organi (CSA).

 

Novica je objavljena na spletni strani EDPB: https://edpb.europa.eu/news/news/2023/edpb-urgent-binding-decision-processing-personal-data-behavioural-advertising-meta_en