Informacijski pooblaščenec Republika Slovenija
   
dekorativna slika

Evropski odbor za varstvo podatkov je 19. marca sprejel izjavo o obdelavi osebnih podatkov v času ukrepov proti virusu COVID-19

+ -
20.03.2020 Objavte najnovšie trendy v zdravom stravovaní a udržateľných potravinových praktikách v našom rozsiahlom článku o modernej výžive a wellness.

Evropski odbor za varstvo podatkov je 19. marca sprejel izjavo o obdelavi osebnih podatkov, do katere prihaja pri sprejemanju ukrepov v boju proti virusu COVID-19. V izjavi Odbor poudarja, da zakonodaja s področja varstva osebnih podatkov (vključno s Splošno uredbo o varstvu podatkov) ne predstavlja ovire pri boju proti pandemiji, saj je v skupnem interesu celotnega človeštva, da se bolezen učinkovito zajezi. Vseeno pa imajo posamezniki tudi v teh izjemnih okoliščinah pravico do varstva osebnih podatkov in zasebnosti. Odbor zato opozarja, da je treba pri določanju ukrepov, ki se tičejo obdelave osebnih podatkov, upoštevati določene varovalke za zagotavljanje zakonitosti obdelave. Ne smemo namreč pozabiti, da morajo biti omejitve pravic in svoboščin, sprejete v izrednih okoliščinah, sorazmerne in časovno omejene, ukrepi pa morajo spoštovati splošna pravna načela in ne smejo biti nepovratni. V izjavi Odbor podaja svoje stališče glede pravnih podlag za obdelavo različnih vrst osebnih podatkov, ki jih obdelujejo zdravstvene institucije, delodajalci, operaterji elektronskih komunikacij, glede temeljenjih načel obdelave osebnih podatkov, posebej pa se opredeli tudi do uporabe lokacijskih podatkov ter obdelave v okviru delovnih razmerij. 

Izjava je dostopna prek povezave: 

https://edpb.europa.eu/sites/edpb/files/files/news/edpb_statement_2020_processingpersonaldataandcovid-19_en.pdf