Informacijski pooblaščenec Republika Slovenija
SLO | ENG

O spletni strani

+ -

Skladno z določbami Zakona o avtorski in sorodnih pravicah, uradna besedila z zakonodajnega, upravnega in sodnega področja niso avtorskopravno varovana. Zato se dokumenti, objavljeni na spletnih straneh Informacijskega pooblaščenca, lahko reproducirajo, priobčijo javnosti, distribuirajo, dajejo v najem in predelajo. Pri tem pa se mora v primeru uporabe informacij javnega značaja navesti naslednji vir podatkov: »Javne informacije Slovenije, Informacijski pooblaščenec.«

Informacijski pooblaščenec se bo trudil, da zagotovi najbolj točne in najnovejše podatke na teh spletnih straneh, vendar ne prevzema nobene odgovornosti za njihovo točnost. Vsi uporabniki vso objavljeno vsebino uporabljajo na lastno odgovornost. Niti Pooblaščenec niti katera koli druga pravna ali fizična oseba, ki je sodelovala pri nastanku in izdelavi teh spletnih strani, zato ne odgovarja za nobeno škodo, ki bi izhajala iz dostopa do vsebin, uporabe ali nemožnosti uporabe informacij na teh spletnih straneh ali za kakršne koli napake ali pomanjkljivosti v njihovi vsebini.

 

Izjava o varstvu osebnih podatkov

I. Katere moje podatke zbira pooblaščenec in zakaj?

a) Obisk spletne strani

Kaj: Ob vsakem obisku spletne strani Pooblaščenca se na spletnem strežniku avtomatsko shranjuje dnevniške datoteke spletnega strežnika (npr. IP številka - številka, ki identificira posamezen računalnik oz. drugo napravo na spletu). 

Zakaj: Svetovni splet deluje tako, da se na spletnem strežniku, kjer gostuje spletna stran, beležijo določeni podatki o obisku spletnih strani, kot so IP številka, verzija brskalnika, čas obiska in podobno. Pooblaščenec tako zbranih podatkov ne obdeluje posebej in jih ne povezuje z drugimi podatki.

b) Naročanje na e-novice 

Kaj: Pri naročanju na spletne novice Pooblaščenec poleg vaše IP številke zbira vaš naslov elektronske pošte (e-naslov), ki ga vpišete v spletni obrazec. 

Zakaj: Pooblaščenec te podatke obdeluje izključno za namene obveščanja o novostih za področje, ki ga izberete. 

Koliko časa: Podatki o vaši elektronski pošti se shranjujejo, dokler se od storitve obveščanja po e-pošti ne odjavite. Od prejemanja e-novic se lahko odjavite kadarkoli, in sicer tako, da v prejetem elektronskem sporočilu kliknete na označeno povezavo ali pa tako, da se od e-novic odjavite na spletni strani Pooblaščenca, in sicer tukaj.

Ob izpolnjevanju obrazca za prijavo na spletne novice morate označiti, da soglašate, da Pooblaščenec vaš naslov elektronske pošte uporablja za namene obveščanja o novostih za  izbrano področje, ter, da ste seznanjeni s tem, da se lahko iz sistema sporočil kadarkoli izpišete. To storite tako, da v poslanem elektronskem sporočilu kliknete na označeno povezavo ali odjavo uredite na spletni strani. Če ne boste označili, da z navedenim soglašate, Pooblaščenec ne bo pošiljal obvestil na vaš elektronski naslov, niti ne bo zbiral ali obdeloval vašega naslova elektronske pošte. Pooblaščenec namreč za prijavo na novice uporablja strogi sistem predhodne odobritve uporabe e-naslova (t. i. opt-in), kar pomeni, da pošilja elektronsko pošto zgolj osebam, ki se izrecno strinjajo, da želijo prejemati elektronska obvestila.

c) Prijava kršitev, pripombe in vprašanja 

Kaj: Na spletni strani Pooblaščenca je mogoče preko spletnega obrazca prijaviti kršitev zakonodaje v pristojnosti Pooblaščenca ali pa podati pripombe in vprašanja. V takšnem primeru je obvezno treba izpolniti polje »Vaše sporočilo« in zaradi preprečevanja avtomatskega pošiljanja pošte (t.i. spam) polje »Prepišite besedi«. Vsi ostali podatki niso obvezni, lahko pa vpišete tudi svoje ime, priimek in naslov elektronske pošte.

Zakaj: Pooblaščenec potrebuje vaš naslov elektronske pošte, da vam lahko odgovori na vaša vprašanja oz. pripombe oz. vas obvesti o ugotovitvah v zvezi z vašo prijavo. Posameznik pa lahko vpiše tudi svoje ime in priimek, vendar ti podatki niso obvezni.

Podatke, ki jih boste vpisali v spletni obrazec, Pooblaščenec obdeluje le, če je to nujno za izvrševanje njegovih zakonitih pristojnosti, nalog ali obveznosti, kot je zbiranje prijav, vprašanj in pripomb, njihovo reševanje in shranjevanje (arhiviranje). 

Koliko časa: Rok hrambe je odvisen od vrste postopka in pravnih podlag, ki urejajo poslovanje in hrambo dokumentarnega in arhivskega gradiva.

II. V kakšnem primeru me bo Pooblaščenec kontaktiral?

Pooblaščenec vas bo kontaktiral le v dveh primerih:

če se naročite na spletne novice;

če podate prijavo, vprašanje ali pripombe, vas bo Pooblaščenec, če boste posredovali svoje kontaktne podatke, obvestil o ugotovitvah glede vaše prijave oz. vam odgovoril na vaše vprašanje. Pooblaščenec vas bo kontaktiral tudi, če bo potrebno razjasniti dejansko stanje v primeru prijave (seveda le, če boste posredovali svoje kontaktne podatke).

III. Ali bodo moji osebni podatki posredovani tretjim osebam? 

Pooblaščenec vaših osebnih podatkov, pridobljenih z obiskom spletne strani oz. z naročanjem na e-novice ne bo posredoval tretjim osebam. Prav tako Pooblaščenec drugim ne bo posredoval vaših podatkov, pridobljenih na podlagi vaše prijave, vašega vprašanja oz. pripombe, razen če zakon ne določa drugače. 

IV. Ali in kako lahko izvem, katere moje osebne podatke obdeluje Pooblaščenec? 

Pooblaščenec vam bo na vašo zahtevo glede podatkov, ki se nanašajo na vas, omogočil vpogled v osebne podatke, njihovo prepisovanje ali kopiranje ter njihov izpis, posredoval vam bo seznam uporabnikov, katerim so bili posredovani osebni podatki, kdaj, na kakšni podlagi in za kakšen namen. Prav tako vam bo Pooblaščenec na vašo zahtevo v skladu z veljavno zakonodajo podal tudi druge informacije v zvezi z vašimi osebnimi podatki, ki jih zbira. 

V. Zavarovanje zbranih podatkov 

Zavarovanje osebnih podatkov poteka skladno z določili akta o zavarovanju osebnih podatkov, ki je objavljen tukaj.

VI. Sklepno: 

Informacijski pooblaščenec se zavezuje, da bo varoval zaupnost osebnih podatkov uporabnikov spletnega mesta. Zbrane podatke bomo uporabili izključno za namene, za katere jih bodo posredovali uporabniki spletnega mesta in v okviru zakonskih pristojnosti Pooblaščenca.

Osebnih podatkov in kontaktnih informacij ne bomo uporabljali v druge namene ter jih brez izrecnega dovoljenja uporabnika spletnega mesta ne bomo razkrili tretjim strankam. Storili bomo vse, da vaše osebne podatke zaščitimo pred kakršnimi koli kršitvami in zlorabami.

Vaša vprašanja v zvezi z varstvom vaših osebnih podatkov pri uporabi te spletne strani lahko pošljete na webmaster.ip@ip-rs.si.

VII. Spremembe izjave o varstvu osebnih podatkov: 

Izjava je bila zadnjič posodobljena 22.2.2017.