Informacijski pooblaščenec Republika Slovenija
SLO | ENG

ARCADES

+ -

Informacijski pooblaščenec je partner v evropskem projektu ARCADES, ki je namenjen vnosu vsebin varstva osebnih podatkov in zasebnosti v učne programe osnovnih in srednjih šol. V okviru projekta pripravljamo na ravni EU poenotena gradiva in orodja, ki jih bodo učitelji in svetovalni delavci v osnovnih in srednjih šolah lahko uporabili za poučevanje o varstvu zasebnosti in osebnih podatkov ter natečaj za najboljšo učno uro zasebnosti in varstva osebnih podatkov. Projekt je sofinanciran s strani Programa za temeljne pravice in državljanstvo Evropske skupnosti (številka dogovora JUST/2013/FRAC/AG/6132).

V konzorciju projekta smo: Inspector General for Personal Data Protection (Poljska), Informacijski pooblaščenec Republike Slovenije, National Authority for Data Protection and Freedom of Information (Madžarska) in Vrije Universiteit Brussel  (Belgija).

Spletna stran, kjer so na voljo vse informacije o projektu: http://arcades-project.eu/index.php/homepage

Več informacij

Glavni namen projekta ARCADES je dvigovanje zavedanja o varovanju zasebnosti in osebnih podatkov v šolah v Evropski uniji. Na ta način želimo tudi zvišati raven varstva osebnih podatkov otrok na spletu. 

V okviru projekta smo najprej raziskali, kakšno je stanje v državah članicah EU in kakšna gradiva so na voljo učiteljem za poučevanje svojih učencev o pomenu varstva osebnih podatkov in zasebnosti. Poročilo je na voljo v slovenskem oz. angleškem jeziku.

Pripravili smo priročnik za poučevanje o varstvu osebnih podatkov in zasebnosti, ki je namenjen za poučenje osnovnošolcev in srednješolcev. Priročnik je na voljo v slovenskem oz. angleškem jeziku.

Decembra 2015 smo izvedli natečaj za najboljšo uro na temo varovanja zasebnosti in osebnih podatkov. Zmagovalci so  učenci in učenke Podružnične šola PODKUM, Osnovna šola Ivana Skvarče Zagorje ob Savi z učiteljico Nino Jelen. Učna ura o varovanju spletne identitete, ki so jo pripravili,  nas je prepričala s svojo izvirnostjo in domiselnostjo. Lotili so se težke teme in odlično opravili izziv. Pesem o  škraticah in možičkih za grički in Zlata pravila fac in faconov, ki so jih pripravili, pa bodo zagotovo v pomoč tudi  drugim otrokom pri varnejšem raziskovanju spleta. Tako, da bodo  informacije o sebi delili odgovorno in da nerodnosti, ki se lahko pripetijo vsakemu izmed nas, ne bodo objavljene vsem na očeh, pač pa bodo ostale varno skrite. 

Na zaključnem dogodku projekta, 4.  marca v Barceloni, so zmagovalci prejeli lepe nagrade.

Projekt se bo zaključil z izdajo končne publikacije, ki bo med drugim vsebovala priročnik za poučevanje zasebnosti in varstva osebnih podatkov ter vse zmagovalne učne ure iz Slovenije, Madžarske in Poljske. Publikacija bo na voljo v različnih jezikih in bo dostopna vsem šolam v EU.

Novice s projekta