Informacijski pooblaščenec Republika Slovenija
    SLO | ENG

Mnenja - VOP

+ -
Datum: 16.01.2018
Naslov: Mnenje glede obveznosti imenovanja pooblaščenih oseb za varstvo osebnih podatkov po GDPR
Številka: 0712-3/2018/12
Vsebina: Razno
Pravni akt: Mnenje

Informacijski pooblaščenec (v nadaljevanju: IP) je prejel vaše zaprosilo za mnenje, v katerem kot del globalne družbe Adecco Group AG iz Švice prosite za uradno stališče Informacijskega pooblaščenca v zvezi s tem, ali bodo morale kadrovske agencije v Republiki Sloveniji imeti oz. imenovati osebo za varstvo osebnih podatkov oz. »DPO«, ali bo to lahko zunanja oseba/izvajalec, ali bomo morale te osebe imeti licenco za svoje delo in ali je to lahko tudi globalna Adecco oseba, ki ima svoje delovno mesto v drugi EU državi oz. Švici.

 

Glede obveznosti imenovanja pooblaščenih oseb za varstvo osebnih podatkov, ki izhajajo iz Uredbe, so evropski nadzorni organi za varstvo osebnih podatkov že pripravili podrobne smernice, iz katerih boste lahko razbrali odgovore na vsa vaša vprašanja. Dotične smernice so dostopne tako v slovenskem, kot tudi angleškem jeziku:

 

Izpostaviti velja, da je presoja, v kolikšni meri ste glede na dejavnost in obseg osebnih podatkov, ki jih obdelujete, zavezani k vpeljavi tega novega mehanizma, v celoti na vaši strani, saj IP izven inšpekcijskega postopka ne more presojati konkretne obdelave osebnih podatkov, ki jo izvajate, poleg tega pa IP do sprejema novega zakona o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-2) in drugih izvedbenih predpisov ne more podati vseh dokončnih odgovorov.

 

Lep pozdrav.

 

 

Pripravila:

mag. Eva Kalan Logar,                                                

državna nadzornica

za varstvo osebnih podatkov

 

 

Informacijski pooblaščenec:

Mojca Prelesnik, univ. dipl. prav.,

pooblaščenka