Informacijski pooblaščenec Republika Slovenija
    SLO | ENG

Praktični primeri in nasveti

+ -

Na tej strani najdeš primere iz prakse in nasvete glede varne uporabe sodobnih tehnologij. Vsebina je poučna tako za otroke kot za starše in učitelje.

Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje. Tu najdeš številne nasvete, gradiva, orodja in središče za pomoč, vse v zvezi z varno rabo interneta in mobilnih naprav ter v zvezi z nadlegovanji, zlorabami itd. na spletu.

  • Zloraba naslovov e-pošte (.pdf, 505 KB).

    Pri pouku 5. razreda je računalničar učencem pokazal, kako se odpre brezplačni predal e-pošte z namenom, da se otroke s tem seznani ter da se jim predstavi, kako lahko s pomočjo e-pošte medsebojno komunicirajo...
  • Mladi in varstvo osebnih podatkov na spletu - nasveti za starše in učitelje.
    Otroci na spletu preživijo precej časa, pa naj bo zaradi učenja, druženja, igranja iger ali iskanja informacij. K temu seveda sodi tudi komuniciranje v spletnih klepetalnicah, druženje na socialnih omrežjih, sodelovanje v raznih tekmovanjih, anketah in podobno. Na žalost se odrasli pogosto ne zavedamo, kako lahko interaktivnost, ki jo splet omogoča, hitro pomeni tveganje za naše otroke. Zasebnost in varnost sta na spletu hitro lahko hitro ogroženi in prav je, da se odrasli tega zavedamo ter poučimo naše otroke, kako sodobne tehnologije varno uporabljati.
  • Skupaj se lahko borimo proti e-nadlegovanju - www.digizen.org

    So zlorabili tvoje osebne podatke? Te nadlegujejo prek e-pošte, v internetnih klepetalnicah, po SMS-ih? Te kličejo ob vseh možnih urah, sošolci pa se ti smejijo? Ne veš, kam se obrniti? So tvoje fotke javno objavljene na internetu, ti pa tega nisi dovolil? Komur angleščina ne predstavlja težav toplo priporočamo ogled tega spletišča, za ostale pa se bomo potrudili pripraviti gradivo v slovenščini:)