Informacijski pooblaščenec Republika Slovenija
SLO | ENG

Zaključki in posnetek javnega posveta o kibernetski varnosti

+ -

Informacijski pooblaščenec, Urad Vlade RS za varovanje tajnih podatkov, SI-CERT in Inštitut za korporativne varnostne študije smo  16. junija  v konferenčni dvorani Državnega sveta RS organizirali javni posvet z naslovom »Kibernetska varnost Republike Slovenije v luči vedno pogostejših  hekerskih vdorov – smo pripravljeni nanje?« Namen posveta je bil poiskati odgovore o stanju in viziji razvoja na področju kibernetske varnosti države.


Po uvodnih nagovorih ministrice za obrambo Andreje Katič in informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik je sledila okrogla miza, ki jo je moderiral namestnik informacijske pooblaščenke mag. Andrej Tomšič, na okrogli mizi pa so sodelovali:


•    dr. Denis Čaleta, Inštitut za korporativne varnostne študije (ICS)
•    mag. Dobran Božič, v.d. direktorja, Urad RS za varovanje tajnih podatkov
•    Gorazd Božič, SI-CERT
•    mag. Jurij Bertok, generalni direktor Direktorata za informacijsko družbo, Ministrstvo za javno upravo
•    mag. Tanja Muha, v.d. direktorja, Agencija RS za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS)
•    mag. Matej Tonin, poslanec Državnega zbora RS


Panelisti so opozorili na splošno nizko zavedanje javnosti o dejanskih nevarnostih kibernetskih napadov na ključne sisteme države ter na posledično neustrezno pripravljenost ter nezadostne kadrovske in operativne zmogljivosti. Poudarjeno je bilo, da je treba izgraditi ekosistem informacijske varnosti, ki bo učinkovito uporabil razpoložljive resurse in povezal vse ključne deležnike. Ob nekoliko različnih pogledih na potrebe po centralizacije virov zaščite, umestitvi in pristojnostih različnih organov so panelisti ocenili, da morata nastajajoča zakona o informacijski varnosti in kritični infrastrukturi čimprej ponuditi ustrezne normativne rešitve, ki jim mora slediti operacionalizacija v akcijskih načrtih in podzakonskih predpisih.  Po ocenah organizatorjev je dogodek, ki  je bil zelo dobro obiskan, saj se ga je udeležilo več kot 100 slušateljev, pripomogel k večji ozaveščenosti o pomenu kibernetske varnosti.


Posnetek posveta je na voljo na povezavi: https://youtu.be/3DetpjJk0jw