Informacijski pooblaščenec Republika Slovenija
SLO | ENG

Novice

Sporočilo za javnost - Nove smernice o privolitvi bodo v pomoč upravljavcem zbirk osebnih podatkov

+ -

Sporočilo za javnost

 

Splošna uredba EU o varstvu podatkov (General Data Protection Regulation oz. GDPR), ki  določa nova pravila glede varstva osebnih podatkov in se bo začela uporabljati 25. maja2018, postavlja tudi  ostrejše pogoje za veljavnost privolitev, kot ene temeljnih pravnih podlag za obdelavo osebnih podatkov.

 

Podjetja in organizacije se soočajo s številnimi vprašanji predvsem glede pogojev in načinov pridobivanja privolitev ter veljavnosti v preteklosti že prejetih privolitev. Zato je Delovna skupina za varstvo podatkov iz člena 29, v kateri sodeluje tudi Informacijski pooblaščenec, pripravila smernice o privolitvi.

 

Smernice so do 23. januarja 2018 v javni razpravi, vsem upravljavcem osebnih podatkov, ki se pripravljajo na izvajanje nove uredbe, pa priporočamo, da smernice temeljito preučijo. To priporočilo je še posebej namenjeno upravljavcem iz zasebnega sektorja, ki osebne podatke večinoma obdelujejo na podlagi privolitev posameznika.

 

Morebitne komentarje na smernice lahko sporočite sekretariatu Delovne skupine na JUST-ARTICLE29WP-SECping@ec.europapong.eu in presidenceg29ping@cnilpong.fr.

 

Povezave:

 

 

 

Mojca Prelesnik, univ.dipl.prav.,

informacijska pooblaščenka