Informacijski pooblaščenec Republika Slovenija
SLO | ENG

Novice

Skupno stališče IP in AKOS glede obdelave podatkov o uporabi storitev digitalne televizije

+ -

Sporočilo za javnost

 

Informacijski pooblaščenec (IP) in Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) sta pripravila skupno stališče glede obdelave podatkov o uporabi storitev digitalne televizije pri operaterjih.

 

Digitalizacija je na področju televizije med drugim prinesla tudi tehnične možnosti spremljanja podatkov o gledanosti televizijskih kanalov. Pri storitvah digitalne televizije, kjer je omogočen dvosmeren tok podatkov, namreč operater prejema in obdeluje podatke o uporabi teh storitev, npr. podatke o gledanosti posameznih kanalov in vsebin in podatke o uporabi drugih vsebin, ki so povezani z naročnikom in napravami, preko katerih se te vsebine koristi.

 

Sodobne storitve digitalne televizije s tem prinašajo nove možnosti na področju merjenja gledanosti, prilagojenega oglaševanja, priporočilnih sistemov in statističnih analiz, pri čemer pa je treba zagotoviti ustrezno varstvo informacijske zasebnosti gledalcev. S tem ciljem sta nadzorna organa po opravljenih konzultacijah z operaterji elektronskih storitev izdala skupno stališče glede obdelave podatkov o uporabi storitev digitalne televizije pri operaterjih, katerega namen je pojasniti ustreznost uporabe možnih pravnih podlag za različne zasledovane namene.

 

Skupno stališče je na voljo na tej povezavi.