Informacijski pooblaščenec Republika Slovenija
SLO | ENG

Skupaj spremenimo internet na bolje!

+ -

Informacijski pooblaščenec se pridružuje praznovanju današnjega dneva varne rabe interneta, letos pod sloganom »Skupaj spremenimo internet na bolje«. Kulturno vedenje pri komuniciranju prek spleta, spletna etika in prijaznost do drugih uporabnikov spleta so tisto, kar lahko vsak od nas dnevno prispeva in s tem naredi ogromen korak k spreminjanju interneta na bolje, poudarjajo v točki osveščanja o varni rabi interneta SAFE.SI. K temu sodi tudi skrb za našo zasebnost in varstvo osebnih podatkov, kot tudi za pravice drugih.

 

Informacijski pooblaščenec se kot aktiven član sveta SAFE.SI pridružuje sporočilu dneva varnega interneta, saj verjamemo, da mora biti internet varen in prijazen prostor za vse. Hkrati pa pozivamo, da naj kulturno in etično vedenje pomeni tud skrb za svoje osebne podatke in zasebnost, ter skrb in prijaznost do zasebnosti in pravic drugih na spletu, pa naj bodo to sošolci, učitelji, prijatelji ali sodelavci. Zelo pogosto se namreč pri svojem delu srečujemo s primeri kršitev varstva osebnih podatkov na spletu, razkrivanja zasebnih informacij in nadlegovanja.

 

Ker verjamemo, da je izobraževanje ključ do boljšega in prijaznejšega interneta, Informacijski pooblaščenec aktivno pristopa k dvigovanju zavedanja o varovanju pravic na spletu in pri spletni komunikaciji. Naši strokovnjaki redno predavajo o teh tematikah na šolah in drugod, prav tako pa izdajamo praktična gradiva, ki so lahko v pomoč pri boljšem in prijaznejšem delovanju na internetu. Na naši spletni strani lahko najdete npr. Smernice glede spletnega nadlegovanja, Smernice o orodjih za zaščito zasebnosti na spletu, in še mnoge druge koristne dokumente, ki bodo v pomoč predvsem odraslim. Letos smo v okviru projekta ARCADES izdali Priročnik o poučevanju o zasebnosti in varstvu osebnih podatkov, namenjen vsem učiteljem v Sloveniji in celotni EU.

 

Za otroke  in šole pa so nova uporabna gradiva pripravili tudi na SAFE.SI, med drugim Test KULture na internetu za najstnike, pa Uporabne  SAFE.SI vodiče za nastavitve zasebnosti in prijave zlorab v različnih družabnih omrežjih in aplikacijah. Več lahko najdete na njihovi spletni strani: http://safe.si/aktivnosti/dan-varne-rabe-interneta.