Informacijski pooblaščenec Republika Slovenija
   
dekorativna slika

Podatki uporabnikov Facebooka na spletu – irski organ za varstvo osebnih podatkov zadevo preiskuje, uporabnikom svetujemo veliko previdnost

+ -
07.04.2021

Na spletu je bila pred kratkim objavljena velika zbirka podatkov 533 milijonov posameznikov, ki naj bi izhajala iz omrežja Facebook. Zbirka med drugim vsebuje tudi podatke slovenskih uporabnikov, kot npr. njihovo uporabniško ime, pa tudi lokacije, njihove e-naslove in v nekaterih primerih telefonske številke.

Irski nadzorni organ za varstvo osebnih podatkov (DPC) zadevo že preiskuje. Kot izhaja iz današnje izjave DPC, naj bi tokrat objavljena zbirka podatkov verjetno vsebovala podatke iz tovrstne baze podatkov, objavljene v letu 2018, pri čemer so lahko dodani tudi podatki iz kasnejših obdobij. Podatki v zbirki pa so bili verjetno pridobljeni iz javnih profilov uporabnikov, še pred veljavnostjo Splošne uredbe in preden je Facebook spremenil svoje nastavitve in tako preprečil tovrstno zbiranje podatkov uporabnikov iz javnih profilov. Facebook pojasnjuje, da so objavljeni podatki lahko združeni iz različnih virov in da bo zadevo preiskal prioritetno. Ker podatki vsebujejo tudi e-naslove in telefonske številke uporabnikom svetujejo previdnost – prejemajo lahko neželena elektronske sporočila ter klice, prav tako pa so lahko ti podatki zlorabljeni za dostop do drugih računov uporabnikov, kjer se je treba identificirati z e-naslovom oz. telefonsko številko.

Uporabnikom, katerih podatki so bili javno objavljeni, svetujemo posebno previdnost. Pozorni bodite na morebitna phishing sporočila, ki jih lahko prejemate na svoje e-naslove, na klice z neznanih telefonskih številk, še posebej iz tujine. Če klicatelja ne prepoznate, se na klic ni priporočljivo odzvati, saj lahko povzroči stroške. Priporočljivo je, da zamenjate gesla do svojih drugih računov, kjer uporabljate svoj e-naslov ali telefonsko številko za avtentikacijo in da ste pozorni na morebitne vdore v račune.

Sporočilo za javnost irskega DPC je dostopno na tej povezavi: https://www.dataprotection.ie/en/news-media/press-releases/dpc-statement-re-dataset-appearing-online

 

 

Mojca Prelesnik, univ. dipl. prav.,

Informacijska pooblaščenka