Informacijski pooblaščenec Republika Slovenija
    SLO | ENG

Nove spletne strani

+ -

Pooblaščenka Nataša Pirc Musar si je med svoje prednostne naloge zadala tudi vzpostavitev spletnih strani, saj meni, da je prav internet medij, ki prosilcem omogoča hitrejši dostop do informacij javnega značaja. Po treh mesecih dela in zbiranju raznih informacij je nastal dokaj obsežen portal z vsemi relevantnimi zakoni, informacijami in dokumenti s področja dostopa do informacij.

 

Na naših spletnih straneh tako lahko najdete prav vso mednarodno zakonodajo, ki je podlaga za t.i. FOI (Freedom of Information) zakonodajo in torej tudi za naš Zakon o dostopu do informacij javnega značaja. Prosilci na teh straneh lahko najdejo vzorce za sestavo zahteve za dostop, za sestavo pritožbe, vse odločbe Pooblaščenca, ogromno zanimivih spletnih povezav na strani sorodnih organov po Evropi in svetu…

Med pomembnejše sklope naših spletnih strani pa zagotovo sodi rubrika Dostop do EU, kjer je opisan postopek dostopa do dokumentov, ki jih imajo v svoji »posesti« ustanove Evropske unije in Sveta Evrope. Državljani Slovenije imamo namreč po vstopu v EU tudi pravico dostopa do EU dokumentov.