Informacijski pooblaščenec Republika Slovenija
    SLO | ENG

Kaj mora vsakdo vedeti o varstvu osebnih podatkov?

+ -

Ali veste, zakaj mnoge organizacije zbirajo vaše osebne podatke (delodajalci, banke, trgovci, zavarovalnice, ponudniki spletnih vsebin (iskalniki, aplikacije…), ponudniki pametnih naprav, šole, zdravstveni domovi, občine, ministrstva, upravne enote, itd.)? Ali veste, kako lahko s svojimi pravicami do dostopa, popravka, izbrisa, ugovora, omejitve obdelave in prenosljivosti tudi obdržite nadzor nad tem, kaj se dogaja z vašimi osebnimi podatki? 

 

Informacijski pooblaščenec (IP) je v okviru projekta iDecide pripravil tri priročnike, ki so namenjeni posameznikom različnih starostnih skupin: za delovno aktivne (KAKO SO MOJI PODATKI VAROVANI V DELOVNEM RAZMERJU?) in za starejše od 65 let (VI ODLOČATE O SVOJIH PODATKIH).

 

Priročniki  z mnogimi primeri in privlačnim slikovnim gradivom ponazorijo vse, kar morate vedeti o varstvu osebnih podatkov. Tako boste lahko v svetu, ki ga vodijo informacije, vsaj do določene mere vplivali in obdržali nadzor nad tem – katere podatke o vas zbirajo organizacije, zakaj jih smejo uporabljati in za kaj jih ne smejo?

 

Priročniki so  dostopni na spodnjih povezavah:

 

 

 

Posebej za mlade je IP pripravil tudi kratek letak ali »plonkceglc«, ki na kratko povzame bistvo varstva osebnih podatkov:

 

 


 

Logotip projekta iDecide

Publikacije so nastale v okviru projekta »Programa pravice, enakost in državljanstvo 2014-2020«, ki ga financira Evropska unija.
Vsebina publikacij predstavlja neobvezno mnenje Informacijskega pooblaščenca in je izključno njegova odgovornost. Evropska komisija ne sprejema odgovornosti glede uporabe informacij, ki jih publikacija zajema.