Informacijski pooblaščenec Republika Slovenija
SLO | ENG

Novice

Informacijski pooblaščenec izdal smernice o ocenah učinka na varstvo osebnih podatkov kot pomoč upravljavcem in obdelovalcem zbirk osebnih podatkov - sporočilo za javnost

+ -

Splošna uredba EU o varstvu podatkov (General Data Protection Regulation oz. GDPR) se bo začela uporabljati 25. 5. 2018 in določa nova pravila varstva osebnih podatkov. Predvsem določene upravljavce zbirk osebnih podatkov (organi, podjetja, ....) zavezuje k izvedbi  t.i ocene učinka v zvezi z varstvom osebnih podatkov (angl. Data Protection Impact Assesment). Ocene učinka sodijo med novejše preventivne ukrepe in so učinkovito orodje za identifikacijo, analizo in zmanjševanje tveganj glede nezakonitih ravnanj z osebnimi podatki, do katerih lahko pride pri določenem projektu, sistemu ali uporabi tehnologije.

 

Smernice o ocenah učinka na evropski ravni so bile že izdane, Informacijski pooblaščenec pa izdaja nadgrajene in bolj konkretne smernice, s pomočjo katerih bodo upravljavci in obdelovalci lahko razumeli koristi  takšnih ocen učinkov ter dobili konkretne napotke, kaj naj bi ocene učinkov vsebovale, kdaj jih izvesti ter kako. Smernice so pisane v vsem razumljivem jeziku in vsebujejo hitri vodič, priporočila in metodološke napotke.

 

Želimo si, da bi upravljavcem in obdelovalcem osebnih podatkov bile v pomoč predvsem takrat, ko razvijajo nove sisteme, storitve in zbirke podatkov, saj je pravočasno izogniti se kršitvam zakonodaje, izgubi zaupanja strank in javnosti glede podatkov čedalje bolj pomembno v informacijski družbi. Ocene učinkov lahko predstavljajo učinkovito orodje za obvladovanje tveganj in v smernicah lahko najdete številne koristne informacije v ta namen.

 

Povezave:

Smernice Informacijskega pooblaščenca

Smernice Delovne skupine za varstvo osebnih podatkov iz člena 29