Informacijski pooblaščenec Republika Slovenija
    SLO | ENG

Informacijski pooblaščenec gosti prvo zasedanje Initiative 20i7

+ -

Sporočilo za javnost

 

Bled, 15. 5. 2017

 

Informacijski pooblaščenec gosti prvo zasedanje Initiative 20i7

 

Na Bledu te dni poteka prvo zasedanje pobude »Initiative 20i7«, v okviru katere Informacijski pooblaščenec gosti predstojnike nadzornih organov za varstvo osebnih podatkov iz Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Črne Gore, Kosova in Makedonije. Pobuda Informacijskega pooblaščenca sledi zgledu nordijskih držav, ki si delijo podobne zgodovinske, kulturne in pravne okvire, in katerih nadzorni organi za varstvo osebnih podatkov tesno sodelujejo ter si izmenjujejo izkušnje.

 

Predstojniki nadzornih organov so v okviru razprav soglašali, da danes učinkovitega varstva osebnih podatkov ne more biti brez dobrega mednarodnega sodelovanja med različnimi nadzornimi organi. To lahko glede na skupne gospodarske in zgodovinske okvire pomembno obogati kakovost dela vsakega od nadzornih organov na tem območju. Zato so predstojniki ob tej priložnosti podpisali deklaracijo o medsebojnem sodelovanju, s katero so se dogovorili o rednih letnih srečanjih, katerih cilj bo izmenjava strokovnih stališč, izkušenj in dobrih praks pri reševanju izzivov nadzora nad varstvom osebnih podatkov.

 

Namen pobude »Initiative 20i7« je združiti moči nadzornih organov za varstvo osebnih podatkov z območja nekdanje skupne države, saj se soočamo s podobnimi strokovnimi vprašanji in izzivi. Tudi številna podjetja in organizacije javnega sektorja v regiji čezmejno zbirajo in izmenjujejo osebne podatke, zato je zagotavljanje ustrezne in čim bolj enotne ravni varstva osebnih podatkov pomembno z gospodarskega vidika. Med ključnimi področji, o katerih je tekla razprava so bili učinkovita implementacija novih evropskih standardov varstva osebnih podatkov, varstvo osebnih podatkov v telekomunikacijskem sektorju in učinkovit nadzor varstva osebnih podatkov v sektorju organov pregona. Udeleženci so se strinjali, da bo lahko ena od oblik sodelovanja v prihodnje izvedba regionalnih preventivnih preiskav na področju varstva osebnih podatkov s ciljem prepoznave dobrih praks in uvedbe visokih standardov varstva osebnih podatkov v izbranih sektorjih v vseh državah v regiji.   

 

Informacijski pooblaščenec uživa visok ugled pri kolegih iz držav nekdanje skupne države, kjer so že do sedaj pogosto prevzeli zakonodajne in praktične rešitve iz Slovenije. Zato smo prevzeli vodilno vlogo pri združevanju in izmenjavi dobrih praks na področju varstva osebnih podatkov v regiji. Želimo si tudi, da bi pobuda na področju varstva človekovih pravic še dodatno prispevala h krepitvi dobrih odnosov med državami.

 

 

Informacijski pooblaščenec

 

Mojca Prelesnik, pooblaščenka