Informacijski pooblaščenec Republika Slovenija
   
dekorativna slika

40 let dela IWGDPT

+ -
09.06.2023

V Mednarodni delovni skupini za varstvo osebnih podatkov v telekomunikacijah (angleško International Working Group on Data Protection in Technology, krajše IWGDPT) - poznani tudi kot Berlinska skupina, se srečujejo predstavniki organov in organizacij, ki se ukvarjajo z varstvom osebnih podatkov in zasebnostjo s celega sveta, kot tudi predstavniki industrije in drugi strokovnjaki za zasebnost in sodobne tehnologije. Delovna skupina je letos praznovala 40-letnico obstoja, saj je bila ustanovljena že leta 1983 kot ena prvih skupin, ki so se ukvarjale z vprašanji varstva osebnih podatkov in novih tehnologij, v prvih dveh desetletjih obstoja predvsem na področju telekomunikacij, potem pa se je domet skupine razširil tudi na druga področja. Informacijski pooblaščenec je član delovne skupine od leta 2006.

Delovna skupina sprejema stališča in priporočila, ki so praviloma usmerjena k upravljavcem osebnih podatkov, ponudnikom IKT opreme in storitev, zakonodajalcem in regulatorjem ter posameznikom na posameznih presečnih področjih varovanja zasebnosti in tehnologije, kot so npr. družabna omrežja, umetna inteligenca ali biometrija. Na zadnjem, že 71. srečanju delovne skupine, so bili potrjeni dokumenti o telemetričnih in diagnostičnih podatkih ter o prepoznavi obrazov, delo pa se bo nadaljevalo na aktualnih temah, kot so digitalne valute centralnih bank in deljenje podatkov. 

Več o delu IWGDPT si lahko preberete na spletni strani sekretariata skupine, kjer so na voljo tudi vsi sprejeti dokumenti:

https://www.datenschutz-berlin.de/gremien.html#BerlinGroup

Informacijski pooblaščenec