Informacijski pooblaščenec Republika Slovenija
   
dekorativna slika

Četrto zasedanje pobude »Initiative 20i7«

+ -
28.05.2021

Na predlog Informacijskega pooblaščenca je bilo leta 2017 izvedeno prvo srečanje pobude »Initiative 20i7«, ki združuje nadzorne organe za varstvo osebnih podatkov iz Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Kosova, Črne Gore, Severne Makedonije in Slovenije, namen pa je izmenjava izkušenj in dobrih praks na področju varstva osebnih podatkov.

V letu 2020 bi moralo biti izvedeno srečanje v organizaciji nadzornega organa za varstvo osebnih podatkov Bosne in Hercegovine, a je bilo zaradi slabih epidemioloških razmer odpovedano. Ker tudi letos epidemiološke razmere na dopuščajo izvedbe v živo smo pri Informacijskem pooblaščencu gostili spletno srečanje nadzornih organov, na katerem smo predstavili aktivnosti posameznih organov, stanje na področju zakonodaje o varstvu osebnih podatkov ter izzive iz prakse, s katerimi smo se srečevali v obdobju epidemije COVID-19.

Nadzorni organi za varstvo osebnih podatkov smo se soočali s podobnimi izzivi, od zbiranja in deljenja zdravstvenih podatkov, dela in šolanja na daljavo do uvajanja aplikacij in tehnoloških rešitev za obvladovanje epidemije, kakor tudi z obsežnim sprejemanjem vladnih odločitev in ukrepov, pogosto brez primernega upoštevanja temeljnih načel varstva osebnih podatkov. Udeleženci srečanja so izmenjavo praks ocenili kot zelo koristno ter izrazili pripravljenost, da s sodelovanjem v pobudi »Intiative 20i7«, ki se kaže kot zgleden primer povezovanja v regiji, nadaljujemo tudi v prihodnje.