Informacijski pooblaščenec Republika Slovenija
   
dekorativna slika

Videonadzor v podjetju

+ -
Datum: 18.02.2019
Številka: 0712-1/2019/360
Kategorije: Video in avdio nadzor

Informacijski pooblaščenec (v nadaljevanju IP) je po elektronski pošti prejel vaš dopis, v katerem pojasnjujete, da so v podjetju postavili kamere brez, da bi kogarkoli obvestili. Zanima vas, ali je to zakonito in kaj lahko storite.

***

Na podlagi informacij, ki ste nam jih posredovali, vam v nadaljevanju na podlagi 58. člena Uredbe (EU) 2016/679 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 27. aprila 2016 o varstvu posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov in o prostem pretoku takih podatkov ter razveljavitvi Direktive 95/46/ES (v nadaljevanju: Splošna uredba), 7. točke prvega odstavka 49. člena Zakona o varstvu osebnih podatkov (Uradni list RS, št. 94/07, uradno prečiščeno besedilo, v nadaljevanju ZVOP-1) ter 2. člena Zakona o informacijskem pooblaščencu (Uradni list RS, št. 113/05, v nadaljevanju ZInfP) posredujemo naše neobvezno mnenje v zvezi z vašim vprašanjem.

Napotujemo vas na naše smernice o videonadzoru, kjer boste našli odgovor na svoje vprašanje: https://www.ip-rs.si/fileadmin/user_upload/Pdf/smernice/Smernice_o_videonadzoru_web.pdf. V kolikor gre za videonadzor delovnih prostorov, vas napotujemo na strani od 13 do 18.

Če menite, da gre za nezakonito izvajanje videonadzora s strani vašega delodajalca, lahko podate anonimno prijavo pri IP.

V upanju, da ste dobili odgovor na svoje vprašanje, vas lepo pozdravljamo.

Mojca Prelesnik, univ.dipl.prav.,

informacijska pooblaščenka

Pripravila:

Neja Domnik, mag. prav.,

raziskovalka pri IP