Informacijski pooblaščenec Republika Slovenija
   
dekorativna slika

Register zbirk osebnih podatkov

+ -
Datum: 07.03.2019
Številka: 0712-1/2019/542
Kategorije: Evidence dejavnosti obdelave

Informacijski pooblaščenec (v nadaljevanju IP) je po elektronski pošti prejel vaš dopis, v katerem pojasnjujete, da imate več spletnih strani in na vsaki tudi spletno trgovino. Zanima vas, ali morate zbirko podatkov prijaviti oz. registrirati pri nas.  

***

Na podlagi informacij, ki ste nam jih posredovali, vam v nadaljevanju na podlagi 58. člena Uredbe (EU) 2016/679 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 27. aprila 2016 o varstvu posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov in o prostem pretoku takih podatkov ter razveljavitvi Direktive 95/46/ES (v nadaljevanju: Splošna uredba), 7. točke prvega odstavka 49. člena Zakona o varstvu osebnih podatkov (Uradni list RS, št. 94/07, uradno prečiščeno besedilo, v nadaljevanju ZVOP-1) ter 2. člena Zakona o informacijskem pooblaščencu (Uradni list RS, št. 113/05, v nadaljevanju ZInfP) posredujemo naše neobvezno mnenje v zvezi z vašim vprašanjem.

Prijava zbirk v register zbirk osebnih podatkov s 25. 5. 2018 glede na določbe Splošne uredbe ni več obvezna. V določenih primerih pa je po novem potrebno vzpostaviti evidence dejavnosti obdelav (podobno obveznosti vodenja kataloga zbirk po 26. členu ZVOP-1, ki se za zavezance po Splošni uredbi ne uporablja več), ki jih upravljavci ali obdelovalci vodijo in ažurirajo sami. Več podrobnejših informacij o tem lahko najdete na naši spletni strani: https://www.ip-rs.si/zakonodaja/reforma-evropskega-zakonodajnega-okvira-za-varstvo-osebnih-podatkov/kljucna-podrocja-uredbe/evidenca-dejavnosti-obdelave/.

V upanju, da ste dobili odgovor na svoje vprašanje, vas lepo pozdravljamo.

                                                                                               Mojca Prelesnik, univ.dipl.prav.,                                                 

                                                                                               informacijska pooblaščenka

Pripravila:                                                                                                                              

Neja Domnik, mag. prav.,

raziskovalka pri IP